Header Ads

Abang Janji Jangan MuatNaik Video ini

Miss D Share sikit 4 Cara nak bagi Kulit Putih
Semua orang mengimpikan kulit yang cantik, bersih, cerah dan gebu. Pelbagai cara yang kita boleh lakukan untuk mendapatkan kulit wajah yang sempurna.

Kaedah yang paling mudah adalah dengan menggunakan bahan kimia atau bahan peluntur.
Tetapi adakah cara ini sahaja yang boleh kita lakukan untuk mendapatkan kulti yang putih dan cerah ?
saya ingin berkongsi cara tradisional yang selamat dan efektif didalam membantu anda mencerahkan kulit wajah.
Kat sini saya kongsikan tips untuk putihkan kulit secara semulajadi… Orang kata natural glowing gitu..putih berseri..Mungkin korang bleh cuba..
CARA 1: SAPUKAN PERAHAN JUS LIMAU ( TONER PEMUTIH SEMULAJADI )
Jus limau telah digunakan selama beribu tahun sebagai agen pencerah kulit semula jadi. Ia mengandungi asid buah yang melunturkan kulit sedikit dan mengelupaskan lapisan atas sel kulit yang gelap.
Oleh kerana jus limau yang diperah boleh merengsakan kulit, buat larutan atau campuran jus limau dengan mencampurkan satu bahagian jus limau kepada satu setengah bahagian air.
Ambil kapas dan sapu larutan pada kulit anda. Biarkan selama 15 minit, kemudian basuh dengan air suam.
Hadkan penggunaan larutan jus limau kepada hanya satu hingga empat kali seminggu.
Menggunakannya terlalu kerap boleh membawa kepada kerengsaan kulit. Sapukan pelembap selepas membilas jus lemon kerana jus boleh mengeringkan kulit anda.
Anda sepatutnya boleh melihat hasilnya selepas tiga hingga empat minggu penggunaan larutan tersebut untuk beberapa kali seminggu.
Walaupun jus limau tidak memberikan kesan sepantas kilat, ia adalah larutan semula jadi paling berkesan yang boleh anda dapati.
Berhati-hati jika anda ingin menyapu jus limau pada muka anda.
Walaupun anda boleh menggunakan jus limau pada kulit anda, anda perlu bersihkan jus tersebut secukupnya sebelum keluar dan berada di bawah cahaya matahari.

CARA 2: CUBA RENDAMAN SUSU LEMON
Untuk rawatan pencerahan seluruh tubuh yang melegakan, mulakan dengan memenuhkan tab mandi dengan air panas.
Tuang satu cawan susu penuh krim dan perah jus daripada sebiji lemon ke dalam tab. Masukkan lebihan kulit lemon yang telah diperah kedalam tab mandi.
Kacau campuran supaya susu dan lemon terserak rata ke seluruh tab. Berendam di dalam tab selama 20 minit, kemudian bilas tubuh anda dengan air bersih.
Susu dalam rendaman ini mempunyai enzim yang mencerahkan kulit dengan lembut. Ia juga melembapkan kulit, mengimbangi ciri-ciri pengering kulit pada jus lemon.
Cubalah rendaman susu sekali seminggu dan anda boleh melihat hasilnya selepas lebih kurang satu bulan.
CARA 3: BUAT MASKER MADU DAN YOGURT
Seperti susu, yogurt mengandungi enzim yang boleh memutihkan kulit dengan lembut. Madu mempunyai ciri-ciri pelembapan dan anti bakteria.
Bersama, kedua-dua bahan ini menghasilkan masker yang menyihatkan.
Campurkan satu bahagian madu dan satu bahagian yogurt, kemudian sapukan campuran tersebut ke seluruh muka dan tubuh anda.
Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan air suam.
Pastikan anda guna yogurt biasa tanpa gula. Yogurt yang bergula atau berperisa akan menjadi terlalu melekit.
Sebagai ganti madu, cuba lenyek avocado atau gunakan aloe. Kedua-dua ramuan ini juga mempunyai kesan pelembapan yang bagus.

CARA 4 : MASKER TIMUN DAN LEMON

No comments

Powered by Blogger.