Header Ads

Perempuan Yang Buat Perkara Memalukan


Petua Hilangkan Jeragat Di Muka Secara Semulajadi

Petua Hilangkan Jeragat – Jeragat biasanya menyerang remaja tetapi pula tidak menutup kemungkinan dewasa boleh terjejas juga. Aktiviti hormon remaja yang tidak stabil semasa akil baligh menyebabkan minyak dalam kulit menghasilkan secara lebihan. Jeragat atau yang dikenali juga dengan open comedo adalah sebuah tempat kecil yang berwarna putih atau hitam. Jeragat sudah tentu boleh dikeluarkan dalam banyak cara. Ada salun kecantikan atau klinik yang menggunakan pelbagai bahan semula jadi.

Petua hilangkan jeragat di muka secara semulajadi adalah jelas lebih praktikal dan murah. Anda tidak perlu bersusah payah pergi ke klinik kecantikan hanya untuk menghilangkan jeragat. Menggunakan bahan-bahan semula jadi boleh anda lakukan di rumah. Ini boleh menjimatkan masa, usaha dan kos.

Jeragat biasanya timbul dalam bidang-bidang tertentu di muka seperti hidung dan chin. Jika mengetahui muka anda terdedah jeragat, maka hapuskan ia. Jika diabaikan, jeragat boleh berkembang menjadi jerawat. Sila baca juga petua hilangkan jerawat secara semulajadi. Kehadiran jeragat sekitar hidung atau chin pasti menjadikan muka kita kelihatan tidak sihat dan boleh membuat keyakinan anda turun. Supaya dapat menghapuskan jeragat, berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan jeragat di muka secara semulajadi, anda boleh mencuba di rumah.

Kulit kayu manis ini memang lebih baik dikenali sebagai rempah untuk memasak. Walau bagaimanapun, kulit kayu manis juga boleh berguna sebagai penghilang sakit secara semulajadi untuk jerawat. Petua hilangkan jeragat yang menggunakan kayu manis adalah dengan tuangkan 1 sudu besar tanah kayu manis ke dalam bekas. Anda boleh mencampurkan dengan 3 sudu besar madu. Madu adalah antibiotik semulajadi yang membantu melembapkan kulit dan kulit kayu manis sangat memainkan peranan penting dalam menyokong penjanaan kulit semula. Selepas madu dan kayu manis di masukkan, kacau kedua bahan tersebut. Selepas itu, gunakan bahan tersebut ke bahagian muka yang terjejas jeragat dan biarkan selama 15 minit. Akhir sekali, bilaslah menggunakan air suam dan keringkan muka menggunakan tuala yang bersih.

2. Aloe Vera

Semua orang pun tahu jika Aloe Vera mempunyai banyak manfaat besar bagi kesihatan rambut. Bermula dari menghitamkan hingga menyuburkan rambut. Selain bermanfaat untuk kesihatan rambut, Aloe Vera juga boleh menjadi satu bahan semulajadi untuk menghilangkan jeragat. Petua hilangkan jeragat dengan Aloe Vera adalah dengan mengambil satu Aloe Vera segar. Aloe Vera dipotong menjadi kepingan dan kemudian ambil gelnya. Sebelum anda meletakkan ia, anda perlu membersihkan muka anda supaya kotoran di muka tidak tersumbat. Jika muka sudah bersih, anda boleh menggunakan gel Aloe Vera ke bahagian jeragat di bahagian muka yang terjejas. Biarkan hingga ia kering. Selepas itu bilas dengan menggunakan air suam.

3. Lemon

Lemon masih dikategorikan sebagai keluarga oren tetapi rasa lemon mempunyai rasa yang lebih masam daripada oren. Walaupun ia mempunyai rasa masam, lemon mengandung asid dan vitamin C yang dapat menghapuskan jeragat degil. Petua hilangkan jeragat dengan lemon mesti terlebih dahulu menyediakan lemon segar dan kemudian dipotong menjadi 2 bahagian. Basuh muka anda dengan menggunakan air suam supaya liang muka tidak tersumbat. Oles potongan lemon ke kawasan terjejas jeragat. Diamkan selama selama 15 minit walaupun rasanya agak disengat. Selepas itu, basuh muka dengan air sejuk.No comments

Powered by Blogger.